16 Aralık 2013 Pazartesi

PASKALYA ÇÖREĞİ

PASKALYA ÇÖREĞİ

Malzemeler:
4 ½ su b. un
1 ¼ su b. süt
1 kahve fincanı toz şeker
1 adet yumurta
50 gr margarin
1 paket yaş maya
¼  y. k.  tuz
Kuru üzüm (isteğe göre)
1 tatlı kaşığı Mahlep (isteğe göre)

Üzeri için
1 yum. Sarısı
1 çay k. bal
Sıvıyağ




1.  Yarım su bardağı ılık (40 oC) sütümüzün içine 1 paket yaş maya ve 1 yemek kaşığı şeker koyup üzerine un serpip mayalanması için sıcak bir yere koyuyoruz ( kalorifer peteği gibi J )
2.  Tasımıza unun bir kısmını, tuz, şeker, margarin ve yumurtayı koyup ortasında undan çukur açıyoruz.
3.  Bu sırada kabaran mayalı sütümüzü ve kalan sütü de çukura döküp hamurumuzu güzelce yoğuruyoruz, hamur pürüzsüz olana dek yeterince yoğurmanız burada çok önemli.
4.  Hamurumuzun üstünü kapatarak 20-25 dk sıcak bir yerde dinlendiriyoruz.
5.  Hamurumuz mayalanıp en az 2 katına çıkacaktır, hamurumuzun üstüne 3-4 kez bastırıp yine 15 dk mayalanmaya bırakıyoruz.
6.  Hamurumuzu 4-5  parçaya bölüp paskalya çöreği şeklini veriyoruz. Resimlerden nasıl şekillendirdiğimi görebilirsiniz J
7.  Tepsiye dizdiğimiz çöreklerimizin üstünü örterek 15 dk daha bu şekilde mayalanmaya bırakıyoruz.
8.  Fırına atmadan önce biraz bal ve sıvıyağ ile açtığımız yumurta sarısını çöreklerimizin üstüne sürüyoruz.
9.  Önceden 175 oC ısıtılmış fırında paskalyalarımızı pişiriyoruz.
10.  Ben bu defa değişiklik yapıp 1 parçadan sade, 1 parçadan üzümlü, geri kalan hamurdan da içinde kendi yaptığım ayvalı reçelinden olan ponçik yaptım =)
       





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder