PASKALYA
ÇÖREĞİ
4
½ su b. un
1
¼ su b. süt
1
kahve fincanı toz şeker
1
adet yumurta
50
gr margarin
1
paket yaş maya
Kuru
üzüm (isteğe göre)
1
tatlı kaşığı Mahlep (isteğe göre)
Üzeri için
1
yum. Sarısı
1
çay k. bal
Sıvıyağ
1. Yarım
su bardağı ılık (40 oC) sütümüzün içine 1 paket yaş maya ve 1 yemek
kaşığı şeker koyup üzerine un serpip mayalanması için sıcak bir yere koyuyoruz
( kalorifer peteği gibi J
)
2. Tasımıza
unun bir kısmını, tuz, şeker, margarin ve yumurtayı koyup ortasında undan çukur
açıyoruz.
3. Bu
sırada kabaran mayalı sütümüzü ve kalan sütü de çukura döküp hamurumuzu güzelce
yoğuruyoruz, hamur pürüzsüz olana dek yeterince yoğurmanız burada çok önemli.
4. Hamurumuzun
üstünü kapatarak 20-25 dk sıcak bir yerde dinlendiriyoruz.
5. Hamurumuz
mayalanıp en az 2 katına çıkacaktır, hamurumuzun üstüne 3-4 kez bastırıp yine
15 dk mayalanmaya bırakıyoruz.
6. Hamurumuzu
4-5 parçaya bölüp paskalya çöreği şeklini
veriyoruz. Resimlerden nasıl şekillendirdiğimi görebilirsiniz J
7. Tepsiye
dizdiğimiz çöreklerimizin üstünü örterek 15 dk daha bu şekilde mayalanmaya
bırakıyoruz.
8. Fırına
atmadan önce biraz bal ve sıvıyağ ile açtığımız yumurta sarısını çöreklerimizin
üstüne sürüyoruz.
9. Önceden
175 oC ısıtılmış fırında paskalyalarımızı pişiriyoruz.
10. Ben
bu defa değişiklik yapıp 1 parçadan sade, 1 parçadan üzümlü, geri kalan
hamurdan da içinde kendi yaptığım ayvalı reçelinden olan ponçik yaptım =)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder