25 Şubat 2014 Salı

ŞAMBABA TATLISI



ŞAMBABA TATLISI


MALZEMELER

1 kilo irmik
500 g şeker
500 g süt
2 yumurta
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya(isteğe bağlı)
Tuzsuz yer fıstığı

Şerbet
4su b. su
8 su b. Şeker
1 limon suyu



YAPILIŞI


  • Bu tatlıda revani gibi kekin sıcak şerbetin soğumuş olması şartı yok. Şerbeti sıcakken tatlıya fırından çıkarınca dökeceksiniz.
  • Tatlı için irmikle kuru malzemeleri harmanlayın, yumurtalarla sütü ekleyin ve elinizle güzelce karıştırın. 
  • Fırın kabınızı margarin ile yağlayıp karışımı dökün ve yayın.  Elinizi ıslatıp tatlının üzerini kolayca düzeltebilirsiniz ;)

  • Bıçakla keser gibi yapın. (Cıvık olduğu için kestiğiniz yerler birleşir ama en üstte dilimleri belirleyeceğiniz iz kalması yeterlidir.) Oluşan dilimlerin ortalarına gelecek şekilde fıstıkları dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bayağı nar gibi kızarana dek pişirin. 

  • Şerbeti için de hemen suyu kaynatıp şekerle birlikte tencereye alın.  Altı çok kısık tatlı pişen kadar hafif hafif kaynatın.  Ocaktan almadan 2 dk önce limonunu ekleyin.
  • Tatlınızı fırından çıkarınca izlerin olduğu yerlere denk gelecek şekilde dilimleyin. Ardından kepçeyle gezdirerek şerbetini dökün. Tatlınız zamanla şerbetini çekecektir. ..
  • Birkaç saat dinlendirdikten sonra tatlınızı servis edebilirsiniz.  Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder