Yiyenlerin ne var bu irmik
helvasında diyeceği, helva sevenlerin bayılacağı bir tarif J Bu helvayı daha önce unla
irmiği aynı yerde kavurarak denemiştim. Unların minik topaklar halinde
kalmasına rağmen çok beğenilmişti. Bu sefer ayrı yerde kavurarak yaptım ve
istediğim gibi sonuç aldım.
UNLU İRMİK HELVASI
Malzemeler:
500 gram irmik
300 gram un
900 gram şeker
1 kg süt
Dolmalık fıstık
250 gram margarin
Biraz sıvıyağ
Yapılışı:
1. Bir tencereye biraz
sıvıyağ koyup fıstıkları renkleri değişene kadar kavurun.
2. Margarinin yarısını
ekleyip eridikten sonra üzerine irmiği koyun ve kavurmaya başlayın.
3. Aynı zamanda başka bir
tencereye de margarinin diğer yarısını ve biraz sıvıyağ koyun, yağlar kızdıktan
sonra unu koyup kavurmaya başlayın. (unun kıvamına göre biraz daha sıvıyağ
ekleyebilirsiniz.)
4. Bir yandan irmiği bir
yandan unu sürekli karıştırarak ikisini de renklari koyunlaşana kadar kısık
ateşte kavuralım. Özellikle unu kavururken unun topak halinde kalaması için ezerek
karıştırmaya dikkat edelim.
5. İkisinin de rengi
koyulaşıp kokuları çıktıktan sonra unu irmiğin üstüne ekleyelim ve birkaç
dakika ikisini birden güzelce karıştırarak kavuralım.
6. En yorucu kolunuzun en
ağrıyacağı kısım burada başlıyor :D İrmik-un karışımımızın üzerine yavaşça ılık
sütü dökelim ve karıştıralım.
7. Ardından yavaş yavaş
yedirerek şekeri ekleyelim. Karıştırmak gitgide zorlaşsa da vazgeçmeden
karıştırmaya devam edelim J
8. Şekerin hepsini döktükten
sonra kısık ateşte 10 dk daha helvamızı şekeri emmesi için kavuralım ve altını
kapatalım.
9. Helvamız hazır istediğiniz
kalıpla şekillendirerek servis edebilirsiniz, üzerine tarçın dökmeyi unutmayın.
Afiyet olsun J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder