14 Ocak 2014 Salı

UNLU İRMİK HELVASI



Yiyenlerin ne var bu irmik helvasında diyeceği, helva sevenlerin bayılacağı bir tarif J Bu helvayı daha önce unla irmiği aynı yerde kavurarak denemiştim. Unların minik topaklar halinde kalmasına rağmen çok beğenilmişti. Bu sefer ayrı yerde kavurarak yaptım ve istediğim gibi sonuç aldım.



UNLU İRMİK HELVASI

Malzemeler:
500 gram irmik
300 gram un
900 gram şeker
1 kg süt
Dolmalık fıstık
250 gram margarin
Biraz sıvıyağ


Yapılışı:
1.  Bir tencereye biraz sıvıyağ koyup fıstıkları renkleri değişene kadar kavurun.
2.  Margarinin yarısını ekleyip eridikten sonra üzerine irmiği koyun ve kavurmaya başlayın.
3.  Aynı zamanda başka bir tencereye de margarinin diğer yarısını ve biraz sıvıyağ koyun, yağlar kızdıktan sonra unu koyup kavurmaya başlayın. (unun kıvamına göre biraz daha sıvıyağ ekleyebilirsiniz.)
4.  Bir yandan irmiği bir yandan unu sürekli karıştırarak ikisini de renklari koyunlaşana kadar kısık ateşte kavuralım. Özellikle unu kavururken unun topak halinde kalaması için ezerek karıştırmaya dikkat edelim.
5.  İkisinin de rengi koyulaşıp kokuları çıktıktan sonra unu irmiğin üstüne ekleyelim ve birkaç dakika ikisini birden güzelce karıştırarak kavuralım.
6.  En yorucu kolunuzun en ağrıyacağı kısım burada başlıyor :D İrmik-un karışımımızın üzerine yavaşça ılık sütü dökelim ve karıştıralım.
7.  Ardından yavaş yavaş yedirerek şekeri ekleyelim. Karıştırmak gitgide zorlaşsa da vazgeçmeden karıştırmaya devam edelim J
8.  Şekerin hepsini döktükten sonra kısık ateşte 10 dk daha helvamızı şekeri emmesi için kavuralım ve altını kapatalım.

9.  Helvamız hazır istediğiniz kalıpla şekillendirerek servis edebilirsiniz, üzerine tarçın dökmeyi unutmayın. Afiyet olsun J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder